Knikarmscherm & zonneluifel

Zonnescherm

Modern wit knikarmscherm boven terras

Het zonnescherm met knikarmen is onmisbaar bij hevige zonneschijn. Het brengt de benodigde schaduw op het terras en tuinpatio.

Manueel of gemotoriseerde luifel

De luifel is voorzien van een aantal knikarmen die door middel van een manuele bediening ( slingerarm ) of elektrische buismotor over het terras worden uitgeschoven. Je kan de motor dankzij een drukknop of via een multifunctionele afstandsbediending in werking zetten. Het luifeldoek schuift uit de cassette op de gewenste lengte dankzij de knikarmen.

Over het algemeen worden bij een lengte < 6 meter, 2 knikarmen voorzien. Bij grotere afmetingen worden meerdere armen voorzien. De maximale breedte van een knikarmscherm in 1 stuk is +/- 12 meter. Bij grotere lengtes opteer je beter om 2 zonneluifels naast elkaar te plaatsen.

Voor- en nadelen knikarmscherm

Voordeel Nadeel
Vrij terras, geen steunen Permanente constructie
Veel kleuren beschikbaar Vrij duur
Eenvoudige bediening Geringe lengte & uitval
Windvast Moeilijk zelf de plaatsen

Breedte en uitval

Zonnetenten met knikarmen zijn verkrijgbaar in standaardmaten en kunnen ook op maat gemaakt worden maar dan zijn ze wel een stukje duurder. Bij de keuze / plaatsing van een zonnetent dien je rekening te houden met de afmetingen. De maximale lengte dat de knikarmen kunnen uitschuiven over bijvoorbeeld een terras noemt men de uitval. De breedte slaat op hoe lang de luifel is. De afmeting van standaard luifels lopen meestal op per 50 cm. ( uitval & breedte )

Uitval zonneluifel

Hoe langer de luifel en hoe langer de uitval hoe meer de zonneluifel zal wegen. De afmetingen zijn niet onbeperkt, daar er rekening dient gehouden te worden met bijvoorbeeld het maximale plaatsingsgewicht, staat van de drager ( muur / plafond ) , windrijke / windarme plaats, grootte van het terras, oriëntatie enz... Naargelang de eisen van de klant, is het mogelijk om de hellingshoek van de luifel aan te passen. Knikarmschermen voor particulieren zullen meestal geen grotere uitval hebben dan 300 cm.

Zonnescherm met knikarm

Zonneluifel met knikarm

Cassette

Soorten knikarmenDe cassette of hulssysteem is het hart van de installatie. In de cassette bevindt zich de elektromotor ( bij mechanische bediening ) en het opgerolde doek. De cassette wordt door middel van roestvrije bouten en vijzen tegen de muur of aan het plafond, boven het terras geplaatst. De kast of waarin het doek zich oprolt kan open / semi-open of volledig hermetisch afgesloten worden. Kies je voor een goedkoop knikarmscherm dan zal de onderzijde van de cassette open zijn en is het opgerolde doek nog zichtbaar. Op zich geen probleem maar hou er rekening mee dat stof en insecten vrij spel hebben om zicht te nestelen. Wens je geen vervuiling, dan kies je het best voor een knikarmscherm met gesloten cassette.

De kleur van de cassette & armen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, naargelang budget / stijl. Je kan kiezen uit honderden RAL-kleuren zodoende het zonnescherm perfect past bij het buitenschrijnwerk. Volgende soorten afwerking zijn mogelijk:

 • Poederlak: kleurvast, krasvast, weinig onderhoud, mat, korrelig, metallic mogelijk
 • Natte lak:
 • Anodisatie:
 • UV- bestendige folie:
Offerte knikarmscherm

Knikarmen

De profielen van de armen kunnen door sterke veren en dubbele staaldraad of ketting met elkaar verbonden worden. Optioneel kunnen de staaldraden met een plasticbescherming afgewerkt worden. Bij een mooi knikarmscherm hebben de armen hetzelfde kleur als de neus en kast van het scherm. De knikarmen moeten robuust zijn en voldoende bestand zijn tegen windbelasting. Vraag advies en vergelijk de verschillende soorten knikarmen op hun mechanische eigenschappen.

Tip: Kies steeds voor een TÜV-gekeurde luifel. Dergelijke producten zijn getest op hun duurzaamheid.

Zonwerende doek

Het doek wordt manueel of elektrisch opgerold op de rol. Doek voor knikarmschermen zijn verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren in effen een effen print of stof met een printeffect zoals blok/streep of fantasieprint. Ze zijn verkrijgbaar als polyesterdoeken en acryldoeken. De doeken dienen stof- en waterwerend behandeld te zijn voor de plaatsing.

Kleuren zonwerend doek

Optioneel kan je een oprolbare volant laten plaatsen aan de voorzijde of zijkant van de luifel. Het schaduwdoek is een verticale zonwering die zich uitrolt uit de neus van de zonneluifel en biedt schaduw op je terras of lounge zithoek bij lage zon. Optioneel kan je ook opteren om aan de zijkanten een extra scherm te plaatsen om zijdelingse zonneschijn tegen te houden.

Opties

Je kan de plaatsing van een zonnetent uitbreiden met tal van opties zoals:

 • Verlichting: halogeenverlichting of LED-strips
 • Verwarming: infrarood terrasverwarming
 • Windsensor voor terrasschermen: stuurt aan de hand van de gemeten windsnelheid zonneschermen automatisch omhoog.
 • Draadloze afstandbediening: bediening voor het in- en uitrollen van de luifel
 • Zonnesensor: stuurt de zonwering en/of rolluiken automatisch in of uit na overschrijding van de ingestelde lichtmeting
 • Verticaal uitvalscherm: extra volant voor lage zon
 • Zijdelings zonnescherm: voorkomt zonlicht langs de zijkant van de luifel
 • ...
Tip: Plaats een knikarmscherm minimaal 30 cm van een zijmuur om voldoende luchtstroom te behouden.

Prijs knikarmschermen

Breedte Uitval Cassette Prijs Offerte
250 cm 150 cm Gesloten Op aanvraag Offerte
400 cm 250 cm Gesloten Op aanvraag Offerte
500 cm 300 cm Gesloten Op aanvraag Offerte

Knikarmscherm kopen

Vooraleer je een zonnescherm koopt, hou je het best rekening met een aantal aankooptips of tips die je helpen om de juiste zonwering te kiezen. Vervolgens vraag je het best een aantal vrijblijvende offertes aan bij installateurs in jouw buurt die werken met de beste merken. Enkel zo maak je de juiste keuze en geniet je een leven lang van een mooi knikarmscherm.

Prijzen vergelijken = besparen

Zonneluifel kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte