Zonwerende raamscreens

Moderne screens

Verticale windvaste raamscreens

Screens worden gebruikt als raamzonwering maar ook als horizontale zonwering bij veranda's en lichtstraten.

Toepassingen

Verticale screens worden toegepast bij ramen en deuren van particuliere woningen en appartementen maar ook als zonwering voor kantoren. Horizontale screens worden veel gebruikt als zonnewering voor de terrasoverkapping, veranda en lichtstraat.

Verticale zonwering voor ramen

De oprolbare buitenzonwering of verticale raamzonwering is de ideale vlakhangende zonwering voor buitenramen en heeft als doel om het binnenshuis aangenaam koel te houden. Een windvast zonnescreen zorgt ervoor dat maar liefst 12% kan bespaard worden op het afkoelen van de binnenruimte. Je bespaart dus op extra kosten van bijvoorbeeld een airco.

Over het algemeen kunnen screens tot 96% zonnewarmte tegenhouden. Goed geïsoleerde woningen die niet uitgerust zijn met buitenzonwering houden warmte makkelijk binnen waardoor oververhitting ontstaat. Een screen houdt niet alleen de warmte buiten het houdt ook schittering van de zonnestralen tegen waardoor je binnenin een mooi egaal licht krijgt.

Kwalitatieve screens zijn bestand tegen slijtage, uv-stralen ( verkleuring ), en zijn bestand tegen zware windstoten.

Tip: Vraag aan de verkoper wat de maximale windbelasting van zijn screens zijn en vergelijk met andere producenten.
Voorzet raamscreens

Automatische raamscreens

Voordelen van verticale doekzonwering

Screens hebben tal van voordelen t.o.v. zonneschermen zoals het knikarmscherm:

 • + verhoogt de privacy
 • + warmte- en zonwerend
 • + inbraakwerend
 • + geluidwerend
 • + behoud het zicht naar buiten
 • + voor nieuw als renovatie
 • + geen uitbreekwerk
 • + scheurvast
 • + onderhoudsarm
 • + doek is makkelijk te vervangen
 • + insectenwerend

Privacy zonwering & buitenzicht

Een screendoek filtert circa 85% van het zonlicht, terwijl het uitzicht naar buiten behouden blijft, dit dankzij de opbouw van het doek. Afhankelijk van de soort doek en de samenstelling kunnen de verhouding verschillen, alles is afhankelijk van de doelstelling van de plaatsing. Uiteraard is het ook mogelijk om 100% ondoorzichtige screens te installeren op ramen waar doorkijk niet gewenst is, denk maar aan een badkamer.

Screens voor woningen zijn totaal anders dan screens voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen of etalages in winkelstraten. Uw architect kan meer informatie geven welke doeksoort geschikt is.

Veel of weinig inkijk nodig?

Soorten doekzonwering

Er zijn 2 soorten doeken te verkrijgen, ze zien er beiden iets anders uit en voelen anders aan:

 • Glasvezeldoek
  Wordt geweven met glasvezeldraden die omhuld worden door een versterkende synthetische laag waardoor het doek er natuurlijk uitziet.

 • Polyesterdoek
  Gemaakt uit polyestergaren die na het weefproces omhuld worden met een vloeibare PVC-laag waardoor het doek er synthetisch uitziet.
Tip: een donkere doek bij zonovergoten ramen geeft het beste uitzicht naar buiten toe, denk maar aan een zwarte of donkergrijze screen.

Screendoeken zijn verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren zodoende ze goed passen bij de omkasting en de stijl van de woning, kantoor of winkel. De doeken kunnen ook een motief of structuur bevatten ( recht vs diagonaal ). De manier van weven zal de doorkijk en de warmtewering bepalen. Populair zijn de zwarte en antracietscreens, deze passen mooi bij moderne woningen en kantoorgebouwen. Heeft u een klassieke woning, dan kan je beter kiezen voor taupe gekleurde screens of screens met een kleur. Screens zijn in felle kleuren en zachte kleurtinten verkrijgbaar.

Kleuren screens

Plaatsing screen

Afhankelijk of de screens in de raamopening van een nieuwbouw of in de raamopening van een bestaand gebouw dienen geplaatst te worden is het mogelijk om de kamer op verschillende manieren te integreren in de raamopening. Je kan kiezen tussen voorzetscreens, inbouwscreens en opbouwscreens. Vraag steeds raad aan jouw leverancier of architect wat de beste oplossing is.

Voorzetscreens Inbouwscreens Opbouwscreens
De kast van het screensysteem wordt in of op de raamopening van de buitenmuur geplaatst. Dit systeem is ideaal bij na-plaatsing.
De kast van het screensysteem wordt in de spouw geplaatst. Het raamprofiel bevindt zich onder de kast. Wordt veel bij nieuwbouw toegepast. De kast van het screensysteem wordt in de spouw geplaatst. Het raamprofiel bevindt achter de kast. Wordt veel bij nieuwbouw toegepast.

Behuizing

In kast of behuizing wordt het doek opgerold. De grootte van het doek zal de afmetingen van de kast bepalen. De behuizing kan op verschillende manieren geplaatst worden ( zie boven ). Afhankelijk van de stijl van jouw woning of kantoor kan je de kast verkrijgen in verschillende vormen. De kast is half-rond, recht en afgeschuind verkrijgbaar. Meestal bestaat het gamma uit een aantal standaardkleuren en eigenlijk zijn ze in bijna alle RAL-kleuren verkrijgbaar, er kan wel een meerprijs gevraagd worden hiervoor. Het oppervlak van de kast is ook verkrijgbaar in geanodiseerd aluminium met eventuele oppervlaktestructuur.

Types verticale raamscreens

 • Standaard verticale screens: de zijkant van het doek zit niet vast aan de geleiders, de voorlat met screendoek glijdt in de zijprofielen. Het doek zelf wordt opgespannen tussen de luifelkast en de voorlat.
 • Windvaste verticale screens: windvaste uitvoering met aluminium geleiders aan de zijkanten, ze worden ook wel zipscreens of ritsscreens genoemd. Het doek schuift zit via en zijdelingse ritssluiting in de geleiders. Hierdoor komt het doek veel vaster te zitten en blijft het mooier strak hangen. Dergelijke screens zijn een stuk duurder maar meer windbestendig, ze worden ook wel windvaste raamscreens genoemd.

Windvast ritsscreen

Tip: hoe zwaarder de onderlat, hoe strakker het doek zal hangen.

Bediening

Dankzij de bediening van het raamscreen, is het mogelijk het doek omhoog en omlaag te halen. Je kan kiezen tussen de manuele bediening met band of slinger of geautomatiseerde elektrische bediening d.m.v. wandschakelaar of afstandbediening.

Prijs verticale raamscreens

Soort screen Breedte Hoogte Prijs Offerte
Raamscreen 200 cm 220 cm Op aanvraag Offerte
Raamscreen 300 cm 220 cm Op aanvraag Offerte
Raamscreen 400 cm 220 cm Op aanvraag Offerte

Prijzen vergelijken = besparen

Screens kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte