Markiezen zonwering

Standaard markiezen met streepmotief

Markiezen zonwering zijn een vertrouwd beeld boven raamopeningen van particuliere woningen als boven etalages van winkelstraten en horecazaken. Wij geven meer informatie over het markies als zonwerend element.

Voordeel van markiezen

Markiezen bieden tal van voordelen t.o.v. uitvalschermen en knikarmschermen.

 • Ze creëren sfeer en schaduw op/voor terrassen & etalages
 • Bescherming tegen schadelijke UV-straling / regen & wind
 • Optimale bewegingsvrijheid onder de zonwering ( zie types )
 • Keuze uit exclusieve doeken en prints / motieven
 • Extra comfort door draadloze bediening
 • Zijn bedrukbaar met logo

Markiezen voor winkels

Toepassingen

Het markies is een niet oprolbare doek en bestaat als zonwerend element al meer dan 150 jaar. Ze hebben een iets wat gezellige en klassieke uitstraling en is een veel geplaatste zonwering in het straatbeeld omdat het markies niet alleen de voorzijde maar ook de zijkanten zonwerend zijn. De zonwerende doeken worden vooral toegepast bij particuliere woningen waar veel zonneschijn is. Ze houden het zonlicht tegen en bieden bescherming tegen regen en sneeuw. Ook aan de gevels van hotels, cafés en restaurants kom je ze tegen, ze worden ook wel horecamarkiezen genoemd. Ze zijn populair bij winkels met grote of kleine etalages omdat ze ook bedrukt kunnen worden.

Zonwering voor winkelramen

Vorm & afmeting

Markiezen zijn te koop in een aantal vormen, denk maar aan de ronde markiezen, ovale markiezen, rechte markiezen en de hoekmarkiezen. In alle gevallen bieden ze zowel aan de voorzijde als aan de zijkanten bescherming tegen zonnewarmte. Ze zijn verkrijgbaar als permanente zonwering of als afneembare zonwering, als opvouwbare en als vaste markiezen.

Standaard markiezen hebben een zijschot van 105 cm / 120 cm / 135 cm of 150 cm. De maximale lengte ligt tussen 6-8 meter, afhankelijk van het type markies en de draagkracht van de muur.

Soorten markiezen

Over het algemeen zijn er 3 soorten markiezen: standaard markiezen, pet markiezen en klap markiezen. Door hun unieke vorm zijn ze toepasbaar voor verschillende doeleinden.

Standaard markiezen

Je ervan uitgaan dat de ronde standaard markies het goedkoopste model is en het meest wordt toegepast als zonwering bij particulieren. Meestal worden ze geplaatst boven deur- en raamopeningen en bieden ze voldoende bescherming tegen licht en warmte. Je kan ze herkennen aan de bijna identieke afmetingen van de uitval en de werkhoogte. Het markies is niet oprolbaar en 100% gesloten aan de zijkanten.

Petmodel

Petmarkiezen of petmodellen bieden een vrij uitzicht en bieden een makkelijke doorloop. De doorloophoogte is hoog genoeg om makkelijk onder het markies onder te lopen. Ze zin ideaal voor terrassen en ideaal voor vitrines van winkels. Ook openslaande deuren / vouwdeuren kunnen nog makkelijk geopend worden De zonwerende elementen lopen trapsgewijs omhoog en zijn zeer windvast. Het enige nadeel is dat de zijkanten minder zonwerend zijn dan bijvoorbeeld standaard markiezen.

Klapmodel

Het klapmodel heeft als voordeel dat er een extra lange uitval aanwezig is waardoor het markies iets meer naar voor uitsteekt. Dit model is ideaal voor zeer grote overkappingen zoals grote terrassen en etalages en biedt het meeste schaduw. Ook de zijkanten bieden voldoende schaduw. Het nadeel is dat het niet zo windvast is.

Hoe kies je een markies: begrippen

Eerst en vooral kies je markiezen die passen bij de stijl van jouw woning of winkel. Meestal wordt dezelfde kleur of een complementair kleur zoals de ramen gekozen. Je kan kiezen uit tal van kleuren en designs.

Indien je markiezen wens te plaatsen, dien je met een aantal criteria rekening te houden. Belangrijk is te weten of het nodig is dat mensen onder het markies door dienen te lopen. Is dat niet nodig, dan dien je geen rekening te houden met de doorloophoogte en kan je een standaard markies boven de ramen / deuren plaatsen.

De lengte van de uitval zal ook bepalen hoeveel schaduw het markies zal leveren. Is jouw (etalage)raam hoog of laag? Bij een etalage tot op de grond opteer je beter voor een markies met grote uitval. Deze leveren het meeste zonwering.

Hou ook rekening of het mogelijk is om de markiezen goed en veilig te monteren. Je dient voldoende plaats te hebben rondom de deur- en raamopeningen om het doek op te plooien én er moet plaats zijn voor de afwerking van de zijkant en bovenkant ( schulprand / bovenkap). Hou ook rekening met de montagehoogte van de markiezen. Markiezen op grote hoogtes zijn meer gevoelig aan wind en zijn moeilijker toegankelijk voor eventueel onderhoud of vervanging van de doeken. Een moeilijke montage of plaatsing zal de montagekosten de hoogte injagen.

Indien je wenst te opteren voor een elektrische bediening, dan dien je in de buurt van het markies een stopcontact te voorzien. Ten slotte is het aangeraden om brandwerende doeken te gebruiken in horecagelegenheden.

Uit welk materiaal wordt het frame & kap gemaakt?

Je kan kiezen tussen 3 soorten materialen:

 • Aluminium markiezen: frame en kap bestaan uit aluminium, voorzien van backflap scharnieren
 • Vurenhout / grenenhout markiezen: frame en kap bestaan uit vuren of grenen, voorzien van vinger of backflap scharnieren
 • Hardhout markiezen: frame en kap bestaan uit tropisch hardhout ( bvb meranti ), voorzien van vinger of backflap scharnieren

Bediening

De bediening van een markies kan op 2 manieren plaatsvinden: de manuele of handmatige bediening met bedieningskoord / band of (oog)windwerk of de elektrische bediening via een elektromotor. Je kan de bediening zowel links als rechts voorzien. Zorg steeds voor een stopcontact bij de elektrische bediening.

Markiesdoeken

De zonwerende doek bestaat uit een synthetische zonwerende doek en is verkrijgbaar in tal van kleuren, prints en dessins. Je kan kiezen uit modern of klassiek, effen of gestreept, fel of sober. Je kan kiezen uit honderden RAL-kleuren. Populair zijn wit, crème, groen, oker, antraciet, zwart, marineblauw. Populaire RAL-kleuren zijn: ral-9010, ral-9001, ral-1015 en ral-7016.

Een degelijke markiesdoek moet voldoen aan deze voorwaarden:

 • Duurzaam zijn;
 • Vochtbestendig zijn;
 • Rot- en schimmelbestendig zijn;
 • Luchtdoorlatend zijn;
 • Vet- en vuilafstotend zijn;
 • UV-bestendig en bestand tegen diverse weersinvloeden zijn;
 • ...

Prijs markiezen zonwering

Markiezen zijn volgens standaardafmetingen te koop maar veel modellen dienen op maat gemaakt te worden. Maatwerk is schering en inslag om een goede zonwering te kunnen garanderen. De moeilijkheid van de vorm zal ook de prijs van de markies bepalen.

Soort markies Breedte Lengte Prijs Offerte
Standaardmarkies 100 cm 100 cm € 500* Offerte

Richtprijzen zonder opmeting & installatie. Met afstandsbediening.


Prijzen vergelijken = besparen

Markiezen kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte