Luiken

Houten louvre-vouwluiken

Houten louvre-vouwluiken

Luiken worden al heel lang toegepast in het straatbeeld. Zowel binnenluiken als buitenluiken zijn de ideale zonwering voor zowel moderne als klassieke gebouwen. Wij leggen de mogelijkheden uit.

Toepassing luiken

Buitenluiken worden toegepast in particuliere & zakelijke bouwprojecten zoals woningbouw, appartementsbouw en kantoren, zorginstellingen, rusthuizen en scholencomplexen, nieuwbouwwoningen, recreatieprojecten en restauratieobjecten. Maar ook in de tuin of binnenin staan ze prachtig. Ze worden veel toegepast als vaste of schuifbare windshutters / wand bij een een patio, terrasoverkapping of patio of worden geplaatst aan een terras.

Voordeel buitenluiken

 • + verhoogt de privacy
 • + warmte- en zonwerend
 • + voor nieuwbouw als renovatie
 • + zowel binnen als buiten
 • + vast, vouwbaar / schuifbaar
 • + scheurvast
 • + windvast
 • + onderhoudsarm ( alu + pvc )
 • + makkelijk te vervangen

Waarom luiken plaatsen

Ze houden de warmte buiten tijdens de zomermaanden en de warmte binnen tijdens de wintermaanden. Bovendien zijn ze ook geluidswerend. Naast hun isolerende en akoestische functie, zorgen ze voor voldoende privacy, zowel 's nachts als overdag. Ze kunnen als buitenluiken en als binnenluiken gebruikt worden. Ze worden ook wel "blends" of "shutters" genoemd. Kies je voor luiken met open lamellen, dan geniet je van extra buitenverluchting.

Paneel vensterluiken

Houten vensterluiken

Afhankelijk van de toepassing, kan je de luiken grotendeels onderverdelen in (vaste) sierluiken, draailuiken en verandashutters. Soms hebben ze een decoratief karakter of een zuiver functioneel karakter.

Profilering

Luiken kunnen opgevuld worden met een aantal systemen zoals: Paneelprofiel verticaal, Paneelprofiel horizontaal, Driehoekdwarslatjes, Open lamellen, Horizontale lamellen en Effen panelen. De lamellen van louvreluiken of lamelluiken, kunnen standaard, klassiek of met grote lamellen voorzien worden.

Profielen buitenluiken

Soorten buitenluiken

PVC luiken

PVC luiken passen perfect bij PVC ramen en deuren en staan mooi bij zowel landelijke als moderne architectuur. Dergelijke buitenluiken zijn verkrijgbaar in tal van vormen, denk maar aan rechte PVC luiken en gebogen PVC luiken. De luiken kunnen opgevuld worden met lamellen, panelen, driehoekdwarslatjes en voorzien worden van extra sierlijsten. Ook qua stijl geen gebrek, denk maar aan klassieke en landelijke PVC buitenluiken en moderne en hedendaagse luiken. PVC luiken zijn ook heel veilig en worden voor je veiligheid inbraakwerend gemaakt. Bovendien zijn ze super-isolerend. Ze kunnen worden uitgerust met een mechanisme dat uw PVC luiken automatisch opent en sluit.

Houten luiken

Houten buitenluiken ( houten sierluiken ) worden het meest toegepast bij klassieke woningen en passen het best bij houten ramen en deuren. Als zonwering voor kantoren en grote raamoppervlakken wordt meestal gekozen voor houten schuifluiken of vaste houten lamelzonwering. De luiken zijn recht als rond verkrijgbaar en worden meestal uitgevoerd in tropisch hardhout zoals Western Red Cedar. Houten shutters kan je verven of gewoon blank laten en ze laten vergrijzen. De sierluiken kunnen opgevuld worden met lamellen, panelen, driehoekdwarslatjes en voorzien worden van extra sierlijsten. Het kader kan bestaan uit verzinkt staat.

Aluminium luiken

Aluminium buitenluiken zijn hip en trendy en passen het best bij aluminium ramen en deuren en hebben een zeer strak uiterlijk en passen het best bij moderne en hedendaagse architectuur. De alu sierluiken kunnen opgevuld worden met lamellen, panelen, driehoekdwarslatjes en voorzien worden van extra sierlijsten. De luiken zijn te verkrijgen van basiskleuren tot trendy kleuren ( RAL-kleuren), van moderne look tot klassieke stijl en van standaardafwerking tot maatwerk. De afwerking van het paneel en het kader kan verschillend zijn. Zowel een matte als een gladde coating kan voorzien worden.

Houten opendraaiende louvreluiken

Houten opendraaiende louvreluiken

Type luiken

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen vaste decoratieve sierluiken en opendraaiende functionele luiken. Afhankelijk van de opbouw zijn er een aantal types:

 • Louvreluiken: buitenluiken met openstaande lamellen
 • Paneelluiken: luiken gemaakt uit een vlak paneel met daaromheen een kader
 • Vensterluik: luiken gemaakt uit één vlak met achterliggende kader
 • Vouwluik: aaneenschakeling van een aantal luiken met vouwfunctie ( lamel / paneel )

Soorten buitenluiken

Beslag

Er bestaan 2 soorten luikbeslag. Het kleur van het beslag kan hetzelfde of verschillend zijn van de luiken.

 • Decoratief beslag : vasthangen van sierluiken
 • Functioneel beslag: beslag voor opengaande luiken

Prijs buitenluiken

Soort scherm Prijs / m² Offerte
Vensterluik Op aanvraag Offerte
Panneelluik Op aanvraag Offerte
Vouwluik Op aanvraag Offerte

Prijzen vergelijken = besparen

Buitenluiken kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte