Rolluiken

Rolluik

Rolluiken in een dakkappel

Rolluiken zijn de ideale zonwering, ze zijn stevig, bieden voldoende privacy en houden licht en warmte tegen. Wij leggen de verschillende mogelijkheden uit.

Toepassing rolluiken

Rolluiken zijn zeer populair omdat het een veelzijdig product is, het voldoet aan de meeste eigen inzake zonwering en privacy. Ze worden het meest geplaatst boven ramen en deuren van particuliere woningen, denk maar aan de veranda, uitbouw, terrasoverkapping, erker, garage,hoekraam of dakkapel. Maar ook voor winkels, kantoren en bedrijfspanden worden ze toegepast. Dergelijke luiken noemt men industriële rolluiken of rolhekkens. Ze zijn in alle afmetingen verkrijgbaar, zowel verticale als horizontale rolluiken zijn een aanwinst voor de woning. Bovendien zijn ze inbraakwerend wat je een verhoogd gevoel van veiligheid geeft. Sterk zonlicht, schittering en zonnewarmte worden tegengehouden. Bovendien houden rolluiken in winter te warmte binnen.

Voordeel rolluiken

 • verhogen privacygevoel
 • zonverduisterend
 • thermisch isolerend
 • geluidswerend
 • vochtwerend
 • anti-inbraak
 • voor nieuwbouw als verbouwing
 • makkelijk onderhoud
 • makkelijke bediening
 • verhogen waarde woning
 • tal van kleuren beschikbaar

Rolluikkast

Soorten rolluikkasten

De rolluikkast is recht, afgeschuind en halfrond verkrijgbaar. De kast is verkrijgbaar in verschillende RAL-kleuren en bestaat meestal uit aluminium plaatmateriaal.

De opbouw van de rolluikkast is zeer belangrijk. Een slechte rolluikkast is een potentiële koudebrug waardoor er warmte verloren gaat tussen binnen en buiten. Kies daarom steeds voor een thermisch isolerende rolluikkast of een constructie die voorzien is van de benodigde thermisch isolerende isolatie. Er bestaan rolluikkasten dewelke kant-en-klaar voorzien zijn van isolatie.

Onderdelen rolluik

Onderdelen rolluikHet rolluik bestaat uit een aantal onderdelen dewelke de goede werking van het luik moeten garanderen.

Eerst en vooral is er de (isolerende) rolluikkast, deze wordt bovenaan geplaatst en bestaat uit de rolluikrol en de katrol en is afgewerkt met plaatmateriaal in PVC of aluminium. De kast kan zich binnenin of buiten bevinden, kan zich tegen de gevel of boven het raam bevinden. Onderaan lees je meer over de soorten rolluiken.

Het rolluik zelf bestaat uit horizontale lamellen die naar beneden schuiven in de geleiders. Onderaan het luik bevindt zich de onderlat en de stootblokjes. De bediening kan bestaan uit een al dan niet ingebouwde katrol, kan manueel of elektrisch bediend worden.

Soorten rolluiken

Er bestaan een aantal soorten rolluiken. Het type dat je kan plaatsen hangt grotendeels af van de beschikbare plaats en indien het om een nieuwbouw gaat of een verbouwing. Om bestaande ramen en deuren te beschermen zal men meestal opteren voor voorzetrolluiken of je kan opteren voor sierluiken. Wens je het bestaand schrijnwerk te vervangen, dan kan je ineens opteren voor nieuwe inbouwrolluiken of opbouwrolluiken. Laat je steeds adviseren door een architect of vraag raad aan je leverancier welk soort rolluik het best geschikt is.

Soorten rolluiken

Inbouwrolluiken Voorzetrolluiken Opbouwrolluiken
De rolluikkast wordt binnenin en boven de ramen en deuren geplaatst. Dit systeem wordt vooral toegepast bij nieuwbouw en verbouwingen. De rolluikkast wordt tegen de gevel geplaatst. Dit systeem wordt toegepast bij bestaande ramen en deuren. Er komt geen breekwerk bij te pas. De rolluikkast wordt bovenop het raam / deur geplaatst. Het schrijnwerk en het rolluik vormen één geheel. Ideaal indien er binnen weinig plaats is voor de kast.

Elektrische rolluiken: automatische rolluiken

Elektrische rolluiken

Bediening automatische rolluiken

Om het comfort te verhogen, kan de bediening van de geautomatiseerde rolluiken elektrisch of via zonne-energie gebeuren. Zeker bij zeer grote rolluiken is dit aangewezen. Ook mensen met rugklachten hebben baat bij de elektrische bediening. De bediening kan ook onderdeel uitmaken van het algemene domoticasysteem waarbij de rolluiken automatisch op en neer worden gelaten bij extreme hitte of een overdaad aan zonlicht. De bediening kan in de muur geplaatst worden via de klassieke schakelaar of je kan gebruik maken van de afstandsbediening.

Om het luik automatisch te laten bewegen wordt in de oprolas ( bevindt zich in de rolluikkast ) een elektrisch aangedreven buismotortje geplaatst. Het vermogen van de motor wordt afgestemd op het totaalgewicht van het luik. Vervolgens wordt het motortje aangesloten aan het dichtstbijzijnde stopcontact. Een intelligente motor stopt indien obstakels de werking belemmeren.

Materiaal rolluiken

Rolluiken kan je laten uitvoeren in PVC, hout of aluminium. Elk hebben ze hun voor- en nadelen. In onderstaande tabel kan je de eigenschappen bekijken. Tegenwoordig worden houten rolluiken niet veel meer geplaatst maar ze zijn nog verkrijgbaar. PVC rolluiken zijn verkrijgbaar in een aantal kleuren zoals wit, grijs en antraciet, deze zijn in de massa gekleurd. Aluminium rolluiken zijn dan weer verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren. Mooi wordt het als ze hetzelfde kleur hebben als het buitenschrijnwerk. Je kan de kast, onderlat en de lamellen een verschillend kleur geven.

PVC Aluminium Hout
Isolatievermogen ☺☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Onderhoud ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺
Kleuren ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Prijs ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Duurzaamheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Krasgevoeligheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Kleurvastheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺

Thermisch isolerende rolluiken

Kies steeds voor kwalitatieve lamellen. De beste keuze zijn volgens ons de aluminium rolluiken. Goede lamellen werken inbraakvertragend en werken het comfort in de hand dankzij hun zon-, geluid-, koude- en inkijkwerende werking. Je kan ook opteren voor lamellen waarvan de kern voorzien is van hardschuim isolatie, dat maakt ze inbraakwerend. Als de rolluiken gesloten zijn, ontstaat er een luchtdichte opening tussen de rolluik en het glas. Het warmteverlies doorheen het glas blijft hierdoor beperkt. Vraag steeds raad aan de architect of leverancier of zeker alle koudebruggen zijn weggewerkt.

Je kan kiezen voor rolluiken met daglichtgleuven of zonder. Kies je voor lichtsleuven dan kan je zonder de rolluiken te openen toch daglicht binnenlaten en geniet je van een constante verluchting.

Controleer de ophefbeveiliging. Eens volledig neergelaten, kan het rolluikblad niet meer worden opgehoffen. De ophangveer zorgt er in dat geval voor dat het blad zich bij een hefbeweging in de bovenhoek vastzet.

Prijs rolluiken

Soort rolluik Prijs / m² Offerte
Inbouwrolluiken Op aanvraag Offerte
Opbouwrolluiken Op aanvraag Offerte
Voorzetrolluiken Op aanvraag Offerte

Prijzen vergelijken = besparen

Rolluiken kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte