Uitvalscherm

Uitvalschermen

Windvast uitvalscherm appartementsgebouw

Het uitvalscherm is een vrij goedkope oplossing om ramen en deuren te beschermen tegen zonlicht en warmte. Wij leggen de mogelijkheden uit.

Toepassing uitvalschermen

Uitvalschermen worden gebruikt bij particuliere woningbouw of worden geplaatst bij hoge gebouwen zoals appartementen en kantoren en waar grote en hoge ramen aanwezig zijn. Ook in de horeca en retail worden uitvalschermen veel gebruikt, denk maar aan etalages en winkelramen. Ze hangen deels voor het raam, toch blijft de zichtbaarheid optimaal doordat je onder het doek kan doorkijken.

Tip: Opgelet! Bij niet alle modellen is onderdoor lopen mogelijk. Vraag goed na indien dit wel het geval dient te zijn.

Het zijn zonwerende schermen die bestaan uit een kast of cassette waarin het doek wordt opgerold, al dan niet beweegbare (windvaste) armen en een zonwerend doek. Belangrijk is wel dat ze het best niet toegepast worden op een plaats waar onderloop van toepassing is. De verstelbare armen kunnen een obstakel voor voorbijgangers vormen. Ze zijn ideaal om aan ramen te plaatsen die zich minimaal op de eerste verdieping bevinden. Is doorloop of onderloop toch nodig dan kan je als alternatief kiezen voor een screen of een knikarmscherm.

Voor- en nadelen uitvalscherm

 • + vrij goedkoop
 • + zonwerend / warmtewerend
 • + ideaal voor hoge ramen
 • + windbestendig
 • + verhoogt de privacy
 • + manueel en elektrisch oprolbaar
 • +100 doekkleuren
 • + vuilafstotende doek / schimmelwerend
 • + UV-bestendig
 • + veel kleuren voor kast & frame
 • + makkelijk onderhoud frame
 • - doorloop niet (altijd) aangeraden

Soorten uitvalschermen

Soorten uitvalschermen

Er bestaan een aantal soorten uitvalschermen, het type dat geschikt is hangt af van de soort toepassing en gebruik.

 • Vast uitvalscherm
  Permanent vast scherm met vaste arm, onderdoor lopen is niet aangeraden
 • Uitvalscherm met RVS veer of gasveer
  Windvast & stormvast uitvalscherm met windvaste arm
 • Uitvalscherm met glijarm
  Mogelijkheid tot onderdoor lopen, als alternatief voor het knikarmscherm
 • Uitvalscherm met tussenrol
  Ideaal voor naar buitendraaiende deuren, als alternatief voor het knikarmscherm
Wit uitvalscherm

Witte uitvalschermen hotel

Plaatsing

Het uitvalscherm kan zowel tegen de gevel geplaatst worden als tegen de onderkant van een balkon. Deze arm is bedoeld om het scherm onder een overhangend balkon te hangen. De doekrol hangt vooraan onder het overhangende balkon, terwijl het aluminium profiel van de armen tegen de muur bevestigd is. Hou rekening met wind & stormweer. Plaats je de uitvalschermen op grote hoogte of zijn ze groot in afmeting, zorg dan voor een hoge windvastheid.

Tip: uitvalschermen zijn windgevoelig. Controleer steeds de windklasse. Bij veel wind is een hoge windklasse aanbevolen. Extra windvaste armen helpen hierbij.

Kast of cassette

Cassette uitvalschermen

De kast is verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren, ook de verstelbare armen kunnen hetzelfde kleur krijgen als de kast, zodoende alles één mooi geheel vormt. De vorm van de oprolkast kan verschillend zijn, denk maar aan recht, half-afgerond en een schuine afwerking. Aangezien het meestal om een vrij klein doek gaat, is de afmeting van de kast eerder beperkt.

Elektrische uitvalschermen

Wens je het uitvalscreen automatisch te bedienen, dan dient de katrol dewelke zich in de kast bevindt uitgerust te zijn met een buismotor. Deze kan je aandrijven d.m.v. een schakelaar of een afstandbediening. Er dient dan wel een stopcontact in de buurt te zijn.

Uitvalscherm voor hoge ramen

Het markiziolet is een combinatie van een verticaal raamscreen en een uitvalscherm dat onder verschillende hellingshoeken kan geplaatst worden. Het valarm zonnescherm is ideaal voor grote en hoge ramen.

Zonwerend doek

Doek uitvalscherm

Voor valarmschermen wordt meestal een glasvezeldoek ( screendoek uit geweven gecoate glasvezeldraden ) of polyesteldoek ( screendoeken op basis van gecoat voorgespannen polyesterweefsel ) of acryldoek toegepast. Ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en dessins en hebben hun eigen eigenschappen op gebied van thermisch comfort ( warmtewerend), visueel comfort en esthetisch comfort.

Bediening

Er zijn 3 manieren om het scherm te bedienen. Uiteraard is dit van toepassing voor mobiele of verstelbare uitvalschermen.

 • Handmatig valscherm: Via handslinger van binnen of buiten uit.
 • Elektrisch valscherm: Via een buismotor die u kunt bedienen met een schakelaar of afstandsbediening.
 • Automatisch valscherm: Via een zon- en windautomaat / sensor sluit & opent het scherm automatisch.

Prijs uitvalscherm

Soort scherm Prijs / m² Offerte
Manueel uitvalscherm Op aanvraag Offerte
Elektrisch uitvalscherm Op aanvraag Offerte

Prijzen vergelijken = besparen

Uitvalscherm kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte