Soorten zonwering

Soorten zonwering

Bovenstaande tekening geeft weer welke soorten zonweringen er bestaan voor de woning, kantoor, tuin en terras. Klik hier voor een grotere afbeelding.

Vooraleer je het soort zonwering kiest, dien je je af te vragen, wat dient de zonwering exact te doen / kunnen:

  • hoeveel % dient de zonwering te verduisteren;
  • dient de zonnewering geluid tegen te houden of niet;
  • enkel warmte en/of koude tegenhouden;
  • privacy verhogen / zicht beperken;
  • waterdicht of niet;
  • dient inbraakwerend te zijn of niet;
  • welke plaats is beschikbaar;
  • ...

Over het algemeen wordt er een groot verschil gemaakt tussen verticale zonwering en horizontale zonwering, afhankelijk van de plaats waar de zonwering dient geplaatst te worden. Men spreekt veelal over buitenzonwering en binnenzonwering. Wordt de zonwering gebruikt voor tuin & terras of voor de veranda, patio of pergola of misschien de carport? Of dient ze schaduw te brengen aan binnenramen of maakt ze deel uit van de raamdecoratie? Ook het soort raam ( dakvenster, koepel, vast raam / opendraaiend raam, klein of groot raam ) zal de keuze van de zonwering zeker en vast beïnvloeden.

Het knikarmscherm

Soorten materialen

Ook het materiaal waaruit de zonwering is gemaakt kan verschillen. Zo bestaan zonwerende doeken, schaduwdoeken & screens in glasvezel en polyester en luifels met lamellen in hout en aluminium en kunststof ( rolluiken ). Je kan kiezen voor vaste zonwering en mobiele zonwering ( schuifpanelen ). Anderzijds bestaat de overkapping waarop een zonwering wordt bevestigd.

Terrasoverkapping met lamellen

Zonwering voor kantoren & winkels

Voor kantoren & winkels zoals shoppingcentra, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, appartementen... wordt meestal gekozen voor structurele zonwering, daar grote glaspartijen goed moeten beschermd worden tegen de warmte van de zon.

Bediening

Vervolgens kan je ook kiezen tussen manuele zonwering of geautomatiseerde / elektrische zonwering. De mogelijkheden zijn enorm. Ben je niet zeker welke zonwering geschikt is vraag dan raad en zonwering advies aan een specialist.

Zonwering kopen

Wat kost zonwering? Zijn er premies en subsidies te krijgen? Vooraleer je zonwering koopt, is het belangrijk om de zonwering prijzen te vergelijken bij verschillende zonwering installateurs in jouw buurt. Zij verdelen de beste merken. Vraag een gratis offerte aan, krijg gratis advies en koop aan de best prijs.

Prijzen vergelijken = besparen

Zonwering kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte