Horizontale schuifpanelen & schuifluiken

Schuifpanelen zonwering

Verticale houten schuifluiken

Schuifbare verticale verduisteringspanelen vallen onder de noemer van structurele buitenzonwering. Ze zijn permanent aanwezig en zijn niet oprolbaar. Wij leggen de mogelijkheden uit.

Toepassing schuifluiken

Schuifpanelen worden toegepast als raamzonwering of als wand om ervoor te zorgen dan zonlicht en warmte het glasoppervlak niet kunnen bereiken. Ze zorgen voor schaduw, temperen het licht en komen de privacy ten goede. Ze dragen bij tot een aangename binnentemperatuur, in de winter houden ze te warmte binnen, in de zomer houden ze de warmte buiten. Deze structurele buitenzonwering in schuif- of vouwpanelen wordt toegepast bij particuliere woningbouw ( huizen, appartementen... ) maar ook bij grote gebouwen en utiliteitsbouw ( ziekenhuis, kantoren, bibliotheek, rusthuis... ) . Dankzij het moderne en architecturale karakter, wordt het meestal toegepast bij moderne architectuur. Horizontale lamellen worden veel gebruikt als terrasoverkapping of als lamelzonwering maar denk ook als wand voor pergola's en vrijstaande zonwering.

De panelen worden vast of op rails tegen de muur geplaatst of worden geplaatst tussen plafond en vloer ( terras) . Indien ze op rails worden geplaatst, is het mogelijk om ze horizontaal te verschuiven op de rails waardoor ze de lichtintensiteit en zichtbaarheid binnenin veranderen.

Types schuifpanelen

Over het algemeen worden een aantal soorten luiken toegepast:

  • vaste panelen: permanente en niet-beweegbare vlakke panelen
  • verschuifbare panelen: horizontaal verplaatsbare vlakke panelen
  • vouwpanelen: verschuifbare accordeonpanelen
Houten schuifluiken

Houten schuifpanelen

Opbouw & soorten schuifpanelen

De panelen worden opgebouwd uit aluminium of houten kaders waarin aluminium lamellen, houten lamellen, plaatmateriaal of een zonwerende glasvezeldoek worden geplaatst. Indien wordt gewerkt met lamellen dan kan je opteren voor vaste lamellen of beweegbare lamellen. Beweegbare lamellen draaien om hun as en kunnen volledig op en gesloten worden. Ze kunnen de intensiteit van het zonlicht regelen. De lamellen kunnen zowel horizontaal als verticaal in het kader geplaatst worden. De lamellen kunnen een vierkante of rechthoekige vorm hebben. De afstand tussen de lamellen kan verschillen. Ze kunnen recht of onder een hoek in het kader geplaatst worden. Er bestaan vervolgens ook duo-panelen waarbij je zowel op en als gesloten lamellen op 1 paneel kan bedienen. Zeer moderne panelen zijn de rasterpanelen of geperforeerde panelen. De openingen in de panelen kunnen rond of vierkant zijn, de grootte en afstand tussen de openingen kan verschillend zijn.

Soorten schuifpanelen

Materiaal

Schuifpanelen kunnen gemaakt worden uit volgende materialen:

  • Houten schuifluiken & houten schuifpanelen: Hout biedt een natuurlijke uitstraling. Meestal worden tropische houtsoorten gebruikt om de duurzaamheid te verhogen en verwering, houtrot en schimmel tegen te gaan. Het nadeel van houten lamellen is het onderhoud. Wens je de natuurlijke kleur te behouden, dan dienen houten lamellen periodiek onderhouden te worden of je kan ze laten vergrijzen. Houtsoorten zoals Western Red Cedar zijn ideaal als zonwering. Gebruik ook alleen maar hout met het FSC-label. Het hout kan zowel voor de lamellen als voor het kader gebruikt worden. Veelal wordt een aluminium kader voorzien om vervorming van het kader tegen te gaan. De houten louvreluiken kunnen zowel behandeld als onbehandeld geplaatst worden.
  • Aluminium schuifluiken & aluminium schuifpanelen: Aluminium wordt het meest toegepast dankzij haar licht gewicht en doordat het zeer onderhoudsvriendelijk is. De afwerking van het kader en de lamellen zijn geanodiseerd of thermisch gelakt verkrijgbaar. Je kan het kader en de lamellen in tal van RAL-kleuren verkrijgen.
Tip: Gekwartiergezaagde houten lamellen zorgen ondermeer voor meer stevigheid en gaan beter vervorming tegen.

Bediening

Beweegbare kaders en lamellen kunnen zowel manueel als elektrisch bediend worden.

Aluminium schuifluiken zonwering

Verticale aluminium schuifpanelen

Schuifsystemen

Er bestaan een aantal manieren waarop de panelen worden verschoven:

  • enkelvoudig schuifsysteem: je verschuift elk paneel individueel
  • symmetrisch schuifsysteem: 2 panelen schuiven symmetrisch naar elkaar toe of van elkaar weg
  • telescopisch schuifsysteem: verschillende panelen schuiven na of over elkaar
  • vouwsysteem: bestaat uit minimum 2 panelen die open en toe kunnen gevouwd worden

Schuifpaneel

Schuifpaneel

Prijs schuifpanelen

Soort scherm Prijs / m² Offerte
Vast schuifpaneel Op aanvraag Offerte
Beweegabaar schuifpaneel Op aanvraag Offerte

Prijzen vergelijken = besparen

Schuifpanelen kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte