Overkapping in kunststof dakplaten

Overkapping polycarbonaat dakplaten

Overkapping met polycarbonaat dakplaten

De terrasoverkapping in kunststof dakplaten of lichtplaten zijn zeer populair bij goedkopere veranda's en overkappingen. Wij leggen de mogelijkheden en aandachtspunten uit.

Soorten

Het dak van de overkapping in kunststofplaten bestaat meestal uit sterke kanaalplaten. Tussen 2 kunststofplaten zit een luchtdicht kanaal. De meerwandige platen voor terrasoverkappingen bestaan in verschillende kunststoffen zoals polycarbonaat kanaalplaten en acrylaat kanaalplaten. Dergelijke platen zijn zeer sterk dankzij hun dubbele wand en uiterst geschikt als dakbedekking van een overkapping over een terras, serre, veranda of carport.

Polycarbonaat platen

PC platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes ( 10 mm / 16 mm / 25 mm / 32 mm ) en verschillende kleuren ( wit, brons, helder, opaal wit, violet getint...), zodoende ze perfect passen bij de architectuur van uw woning, horecazaak of bedrijf. Over het algemeen kan je stellen, hoe dikker de plaats hoe sterker. Je kan kiezen voor zeer heldere kunststof dakplaten ( laten tot 80% van het licht door ) of voor dakplaten die meer verduisteren ( laten tot 15% van het licht door ).

Polycarbonaat verandaplaten zijn voorzien van een UV-bestendige laag om verkleuring van de platen tegen te gaan. Gebruik je ze als wandplaten of zijwand van jouw overkapping, dan dien je langs beide zijden een UV-bestendige laag aan te brengen. Heb je veel zonneschijn? Wens je tijdens de wintermaanden de warmte binnen te houden? Dan opteer je het best voor zeer dikke meerwandige PC platen. Deze zijn voorzien van een speciale coating om de warmte binnen te houden. Bovendien beschermen ze beter tegen hagel en regenslag. Bovendien zijn ze goed geluidswerend.

Acrylaat platen

Acrylaat platen zijn meerwandige kunststof platen en worden ook wel PMMA of AC panelen genoemd. Aangezien dergelijke platen zeer sterk op glas lijken, noemt men deze platen ook wel  Plexiglas® platen. Het grote voordeel van deze platen is dat ze zeer veel licht doorlaten. Door hun eigenschappen zijn ze wel meer gevoelig aan barstvorming, oneffenheden en krassen. Een degelijke en juiste montage is aangeraden. De platen stralen wel meer luxe uit dan de PC platen daarom zijn ze bijna dubbel zo duur. Uiteraard dienen ze voorzien te worden van een UV-bestendige coating.

Voor- nadelen dakplaten in kunststof

 • + licht / makkelijk in plaatsing
 • + vrij sterk
 • + in veel maten mogelijk
 • + makkelijk op maat verzaagbaar
 • + makkelijk vervangbaar
 • + vrij goedkoop / vs glas
 • + veel kleuren mogelijk
 • + verhogen waarde woning
 • + UV-bestendig
 • + makkelijk onderhoud
 • + helder > mat verkrijgbaar
 • - thermische isolatie
 • - akoestische isolatie ( hagel )
 • - trendy ( polycarbonaat )

Naar onderhoud toe zijn de kunststof dakplaten iets minder makkelijk te onderhouden dan de overkapping in glas. PVC heeft de neiging om het vuil sneller vast te houden en op termijn sneller te gaan verkleuren. Vraag aan de bouwer van jouw overkapping van hoeveel jaar garantie je kan genieten op de kunststof dakbedekking.

Pergola met kunststof dakplaten

Pergola met polycarbonaatplaten

Wijze van plaatsing

De platen kunnen op verschillende soorten daken toegepast worden, zoals op afgeronde daken, rechte en licht hellende daken en daken met luifel.

Stijl & constructie

Kunststof dakplaten worden toegepast bij de moderne overkapping, klassieke overkapping en landelijke overkapping. De draagconstructie van het dak kan bestaan uit een aluminium overkapping, overkapping in hout of een stalen overkapping.

Screens

Patio met overkapping in kunststof PC platen

Prijs kunststof terrasoverkapping

Soort dak Breedte Lengte Prijs Offerte
Kunststof dakplaten 300 cm 300 cm Op aanvraag Offerte
Kunststof dakplaten 400 cm 300 cm Op aanvraag Offerte
Kunststof dakplaten 500 cm 300 cm Op aanvraag Offerte

Overkapping in kunststof kopen

Vooraleer je een overkapping koopt, hou je het best rekening met een aantal aankooptips of tips die je helpen om de juiste zonwering te kiezen. Vervolgens vraag je het best een aantal vrijblijvende offertes aan bij installateurs in jouw buurt die werken met de beste merken. Enkel zo maak je de juiste keuze en geniet je een leven lang van een mooie terrasoverkapping.

Prijzen vergelijken = besparen

Overkapping kopen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte